01 juli 2015
geschreven door Johanna Swinkels

 

(Vervolgpagina)Geef Burn-out geen kans !

 

  • Zeuren heeft een belangrijke betekenis om minder streng en hard voor jezelf te zijn. Zo kom je erachter wat je ongelukkig maakt en waar dringend iets aan veranderd moet worden. En vooral kun je ontdekken waar je jezelf belet om in actie te komen.
  • Wees innerlijk alert ! Neem niet alleen je lichaam waar, maar ook je gevoelens en behoeften zonder daar een oordeel aan te verbinden. Het ontkennen van woede, vermoeidheid en teleurstelling staan ons vaak in de weg als we alleen maar willen functioneren. Maar als het ontkennen te vaak voorkomt, gaat dat ten koste van onze levendigheid en onze levensvreugde.
  • Trots en waardering voor jezelf koesteren is een goede bescherming tegen burn-out. Naarmate je meer trots voelt heb je minder waardering van buitenaf nodig. Op die manier groeit je zelfbewustzijn en kun je beter tegen kritiek. Als coach kan ik jou als neutrale persoon helpen om de eigen vaardigheden en successen beter te leren inschatten en waarderen.
  • Kritiek kan alleen opbouwend zijn in combinatie met waardering. Gerechtvaardigde kritiek erkennen en daarna weer aan een oplossing meewerken, getuigt altijd van kracht.
  • Als je niet genoeg ontspanning en plezier krijgt, verkommert een deel van je persoonlijkheid en wel precies dat deel dat je energie en motivatie geeft.