Qi Gong en Yoga Nidra

Qigong-oefeningen zijn meestal opzichzelfstaande oefeningen waarbij je de lichaamsdelen volgens een voorgeschreven patroon beweegt en deze bewegingen enige malen herhaalt, alvorens je naar een volgende beweging overstapt. Een Qigong-oefening kan ook statisch zijn, waarbij een staande of zittende houding langere tijd wordt aangehouden. Verder wordt de nadruk gelegd op ademhalingsoefeningen. Qigong zijn langzame en vloeiende bewegingen om geest, hart, ademhaling en lichaam gezonder te maken.

Het herhaaldelijk bewegen en correct ademhalen beïnvloedt de stroming van Qi (levensenergie) in het lichaam waardoor het rustiger wordt en meer ontspannen is. Elk lichaamsdeel (met de nadruk op interne organen) wordt geacht een zekere mate van Qi te hebben. De Qi in alle lichaamsdelen is, als ze gezond zijn, in balans.

Met Qigong-oefeningen breng je je innerlijke energie weer in balans en hef je eventuele blokkades hef op een natuurlijke manier op. Je zuivert lichaam en geest door de oefeningen, en brengt daardoor meer evenwicht en harmonie in je leefsituatie.

Yoga Nidra is een systematische methode waarbij naar complete, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt. Het is een oefening die je liggend doet en waarbij je je lichaam en geest tot een diepe ontspanning brengt. Je lichaam gaat zich volledig ontspannen waardoor je spanningen los kan laten die je onbewust vasthoudt. Je begeeft je in een staat van dynamische slaap waarin je heel bewust aanwezig blijft. Je keert je helemaal naar binnen, weg van alle prikkels, waardoor je onderbewustzijn in een hele vruchtbare staat komt. 

Door een uitgebreide body-scan meditatie breng je jouw lichaam en geest in een diepe staat van ontspanning, waardoor je ontvankelijkheid heel groot wordt. Zo kan je als het ware nieuwe zaadjes planten in je onderbewustzijn voor de dingen die jij nu nodig hebt in jouw leven. Door de juiste suggesties en intenties ( Sankalpa) in je onderbewustzijn te planten tijdens Yoga Nidra , zullen deze groeien en bloeien in elk aspect van je leven, zoals bv. nieuwe gewoontes aanleren.